Showing posts with label banking. Show all posts
Showing posts with label banking. Show all posts

Wednesday, 18 December 2013

BANKING AWARENESS | BANKING KNOWLEDGE

WHITE LABEL ATMs:

RBI permitted (on June 20,2012),the non-bank entities incorporated in India under the companies act 1956,to set up own ATMs in India.
ATMs operated by Non-bank entities
Eligibility for operating white label ATMs – Entities must have a net worth of Rs.100 crore Acceptance of deposits at WLAs ,not to be permitted.


MICR:

Full form is – Magnetic Ink Character Recognition
Contains 9 digits
First three - city code
Middle three - bank code
Last three – branch code

BANKING OMBUDSMEN:

Banking Ombudsmen resolve the problem of customer’s complaint regarding bank.
They are appointed by RBI • There are total 15 ombudsman appointed across India
They do not charge any fee
A banking ombudsman can allow maximum compensation of – Rs.10 lakh
If ombudsman is unable to resolve the query ,the case is transferred to – apellate authority

COMMERCIAL PAPERS:

It is a money market security
It is unsecured promissory note
It is a negotiable instrument
Its minimum maturity period is 7 days • Its maximum maturity period is 1 year
It is issued in the multiples of Rs.5 lakh

CTS:

Truncation is the process of stopping the flow of the physical cheque issued by a drawer at some point with the presenting bank en-route to the drawee bank branch.
It is a project undertaken by RBI for faster clearing of cheques.
CTS is basically an online image-based cheque clearing system where cheque images and MICR data are captured at the collecting bank branch and ransmitted electronically.
Starting 1 August 2013 only CTS-2010 compliant cheques would be accepted for clearing.
On 17 July 2013 the RBI extended the deadline to 31 December 2013.

EQUATED MONTHLY INSTALMENT:

"A fixed payment amount made by a borrower to a lender at a specified date each calendar month. Equated monthly installments are used to pay off both interest and principal each month, so that over a specified number of years, the loan is paid off in full."

KISAN CREDT CARD:

The full form of KCC – Kisan Credit Card
KCC scheme was intoduced by – GOI , RBI , NABARD
KCC scheme was introduced in the year – 1998
The objective of KCC is – to fulfill the credit needs of farmers during cropping season through banking system.

NSAP:

The National Social Assistance Programme(NSAP) which came into effect from 15th August,1995 represents a significant step towards the fulfillment of the Directive Principles in Article 41 of the Constitution.
The program introduced a National Policy for Social Assistance for the poor and aims at ensuring minimum national standard for social assistance in addition to the benefits that states are currently providing or might provide in future.
NSAP at present, comprises of Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS), Indira Gandhi National Widow Pension Scheme (IGNWPS), Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS), National Family Benefit Scheme (NFBS) and Annapurna.

DEMAT:

Full form of DEMAT – Dematerialization
DEMAT is mandatory for – dealing in shares
It keeps the information of share holdings of individual in electronic form

With how much minimum balance it is opened- zero balance (the account contains only data of shares, no balance)

Click Here For More GK


FOR MORE JOBS

Tuesday, 10 December 2013

NEWS RELATED TO BANKING Part II | NEWS RELATED TO FINANCE


As per the latest data released by the National Sample Survey office it has said that poorest of poor in the country survive on barely Rs 17 per day in villages and Rs 23 a day in cities.


Bhartiya Mahila Bank proposes to complete the first six branches at Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Indore & Guwahati. Headquarter at New Delhi and likely to operational by November this year.

CRISIL cut India GDP growth to 4.8% for the current fiscal.

Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has opened about 1.5 lakh no-frills ccounts in eight districts of the State on a single day as part of Direct Benefit Transfer (DBT) initiative.

Central Bank of India and Suvidhaa launched a prepaid (Channel) card for retailers that will enable people to pay their utility bills, taxes and book tickets by going to the nearest Suvidhaa outlets.

ICICI Bank Ltd, India’s largest private sector bank, has launched ICICI Bank Carbon in partnership with Visa.

SBI launches pre-paid card for for blue collar employees and students named 'State Bank of India smart payout card'.
i. "The new product will bring a large number of workers, contract labourers and dependent family members, who don't have access to the basic banking facilities within the ambit of financial inclusion.
ii. The pre-paid card can be loaded with Rs 10,000 at a time with a monthly cap of Rs 25,000.
iii. This can also be used as an add on card for the existing account holders.
iv. The bank will charge Rs 102 as fees for issuing the card with a validity of 10 years.
v. This card can be used by students, who normally carry the debit cards of their parents while studying outside of their native place, Also, employers can give such cards to their workers for salary payment".

Indian banks would need Rs 3,90,000-5,00,000 crore capital over the next six years in the wake of Basel III capital regulations announced by the RBI.

The Bank International Indonesia (BII) launched its operations in India by opening a branch in Mumbai.

State Bank of India, in partnership with a non-banking finance company, UAE Exchange and Financial Services, has launched a card which will enable the holder to receive the remittance directly on the card. The card State Bank Xpress Money Card can be loaded with up to Rs
50,000. A maximum of 30 remittances can be loaded during a calendar year.Prepaid cards are beneficial to customers as there is no need to open a bank account in State Bank of India.

Axis Bank launched co-branded credit card that offers a blend of insurance and a number of travel benefits for international frequent flyers, available in 2 versions, viz. World Select and World.


ICICI Bank, the country’s largest private sector bank, launched its ‘Branch on Wheels’ to offer basic banking services in remote areas which have so far been devoid of banking facilities.



FOR MORE JOBS

Thursday, 28 November 2013

Economy/Banking Current Affairs MCQs | Economy/Banking Current Affairs Questions


1) The Reserve Bank set up a three- member committee headed by whom to scrutinise applications for new bank licences in Oct 2013?
(A) Arvind Mayaram
(B) Urijit Patel
(C) Bimal Jalan
(D) B. Sambamurthy
Ans. (C) Bimal Jalan
2) Which state Government launched Video Chat in Prisons in July 2013?
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans. (C) Himachal Pradesh
3) Who took over as the new Chairman and Managing Director of Corporation Bank in Oct 2013?
(A) Ashok Reddy Nukala
(B) S.R. Bansal
(C) Rajendra Kumar Saraf
(D) Umesh Chand Asawa
Ans. (B) S.R. Bansal
4) Which Indian City become the first city of North India where ATM facility will be available for people maintaining accounts in co-operative banks recently?
(A) Allahabad
(B) Lukhnow
(C) Rampur
(D) Kanpur
Ans. (C) Rampur
5) Who has been awarded the Asian Business Leaders Award 2013 for his “impressive business credentials” and service to society by London-based Asia House in July 2013?
(A) Azim Premji
(B) Ratan Tata
(C) Adi Godrej
(D) N R Narayana Murthy
Ans. (A) Azim Premji
6) India and _________ have launched major co-operation in power sector with the launch of two projects – a 500 MW grid and 1320 megawatt Maitri MW Thermal station in Oct 2013.
(A) Nepal
(B) Bhutan
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
Ans. (C) Bangladesh
7) Who was formally inducted into the prestigious National Academy of Engineering in the US for his “outstanding contributions” to industrial development in India and the world over as announced in Oct 2013?
 (A) N R Narayana Mutrhy
(B) Ratan Tata
(C) Azim Premji
(D) Adi Godrej
Ans. (B) Ratan Tata
8)The Supreme Court has proposed a three-member panel headed by whom to examine and probe the IPL spot-fixing scandal in Oct 2013?
(A) Arvind Mayaram
(B) Bimal Jalan
(C) Mukul Mudgal
(D) A.P. Shah
Ans. (C) Mukul Mudgal
9) The Supreme Court has directed Central and the state governments to provide _________ jobs to the disabled persons in Oct 2013.
(A) 3%
(B) 4%
(C) 5%
(D) 6%
Ans. (A) 3%
10) Which Indian Airport was renamed as “Kempegowda” International Airport in July 2013?
(A) Mangalore
(B) Bengaluru
(C) Mysore
(D) Kochin
Ans. (B) Bengaluru
11) Who has been appointed as the Chairman and Managing Director of Power Finance Corporation Ltd (PFC) by the Government of Indian in Sep 2013?
(A) Satnam Singh
(B) BN Talukdar
(C) M.K. Goel
(D) Nishi Vasudeva
Ans. (C) M.K. Goel
12) Who has been selected to head Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) in August 2013 and with this she becomes the first woman ever to head a Navranta PSU?
(A) Nishi Vasudeva
(B) Shubhalakshmi Panse
(C) Arundhati Bhattacharya
(D) Archana Bhargava
Ans. (A) Nishi Vasudeva
13) Who has been appointed as Chairman & Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) in Oct 2013?
(A) S Varadarajan
(B) SB Nayar
(C) R K Singhon
(D) B Ashok
Ans. (B) SB Nayar
14) China and the _________ have signed a currency swap agreement worth 350 bn yuan (USD 57 billion) in oct 2013.
(A) Bank of England
(B) European Central Bank
(C) Federal Reserve
(D) None of These
Ans. (B) European Central Bank
15) Who has been appointed as the next Secretary, Ministry of Labour and Employment in Oct 2013?
(A) Jaimini Bhagwati
(B) Arunendra Kumar
(C) Ranjan Mathai
(D) Gauri Kumar
Ans. (D) Gauri Kumar
16) Japan-based Line Corporation, a provider of instant messaging service, has roped in which Bollywood actress as its brand ambassador for India in Oct 2013?
(A) Kareena Kapoor
(B) Katrina Kaif
(C) Deepika Padukone
(D) Parineeti Chopra
Ans. (B) Katrina Kaif
17) The International Monetary Fund (IMF) has lowered the growth projection for India to _______ for financial year 2013-14 as announced in Oct 2013?
(A) 4.5%
(B) 5.6%
(C) 3.8%
(D) 4.2%
Ans.(C) 3.8%
18) Which Indian PSU Bank has entered into a bancassurance tie-up with Apollo Munich Health Insurance (AMHI) in Oct 2013?
(A) Canara Bank
(B) Bank of Baroda
(C) Punjab National Bank
(D) IDBI Bank
Ans. (A) Canara Bank
19) Which PSU bank has bagged the Golden Peacock Award for excellence in corporate governance 2013 in Oct 2013?
(A) Punjab National Bank
(B) Canara Bank
(C) Dena Bank
(D) Bank of Baroda
Ans. (B) Canara Bank
\20) The Reserve Bank of India has formed a technical committee to examine the feasibility of encrypted SMS-based fund transfers in Oct 2013. Who will head the committee?
(A) Arvind Mayaram
(B) Urijit Patel
(C) Bimal Jalan
(D) B. Sambamurthy
Ans. (D) B. Sambamurthy
21) Which bank (the biggest US bank by assets) said 15 Nov 2013, it has agreed to pay $4.5 billion to settle claims by investors who lost money on mortgage-backed securities before the collapse of the US housing market?
(A)JPMorgan Chase & Co
(B) Lehman Brothers
(C) Goldman Sachs
(D) Bank of America
Ans. (A) JPMorgan Chase & Co
22) President Pranab Mukherjee released a postal stamp to commemorate which anniversary of The Times of India in an elegant ceremony at the Rashtrapati Bhawan on 14th Nov 2013?
(A) 50th
(B) 100th
(C) 150th
(D) 175th
Ans. (D) 175th
23) Headline inflation at a high percent and rising food prices are definitely not a good sign for the economy. October WPI inflation figure released on 14th November 2013 stands at 8-month high What is WPI (Wholesale Price Index) for October 2013?
(A) 6.2 %
(B) 6.6 %
(C) 6.9 %
(D) 7 %
Ans. (D) 7 %
24) Global professional services firm Ernst & Young has appointed whom as its new Global Chairman and CEO in July 2013?
(A) Gary Kenneth Toomey
(B) Mark Weinberger
(C) Joe Kaeser
(D) Etienne Benet
Ans. (B) Mark Weinberger
25) India has been ranked _______ among 142 countries in the Global Innovation Index 2013 published in July 2013?
(A) 61st
(B) 66th
(C) 68th
(D) 70th
Ans. (B) 66th
26) The Inter-ministerial body Telecom Commission has approved to raise foreign direct investment limit in the telecom sector from current 74% to _________ in July 2013.
(A) 95%
(B) 90%
(C) 100%
(D) 91%
Ans. (C) 100%
27) Which Indian state was declared as the first Smoke-free state of the country in July 2013?
(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Himachal Pradesh
(D) Gujarat
Ans. (C) Himachal Pradesh
28) Which country joined the European Union as the 28th member of the Union in July 2013?
(A) Norway
(B) Latvia
(C) Croatia
(D) Turkey
Ans. (C) Croatia
29) Who has been appointed as Director General of Bureau of Indian Standards (BIS) in July 2013?
(A) Sujata Singh
(B) Sunil Soni
(C) K K Paul
(D) Sharad Gupta
Ans. (B) Sunil Soni
30) Who has been appointed as Managing Director of UTI Mutual Fund in July 2013?
(A) Leo Puri
(B) Deepak Parekh
(C) Rana Kapoor
(D) None of These
Ans. (A) Leo Puri
31) India’s core sector growth stood at ___________ in August as published in Oct 2013)?
(A) 3.7%
(B) 3.1%
(C) 6.5%
(D) 2.3%
Ans. (A) 3.7%
32) Who took over charge as Chairman and Managing Director of Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) in Oct 2013?
(A) SB Nayar
(B) S Varadarajan
(C) R K Singhon
(D) B Ashok
Ans. (B) S Varadarajan
33) Which IT Services Company acquired the Equinox Consulting, a financial services consulting firm based in France, in Oct 2013?
(A) Cognizant
(B) TCS
(C) Infosys
(D) Wipro
Ans. (A) Cognizant
34) Which country has topped the global chart of remittances with a whopping USD 71 billion in remittances in 2013?
(A) China
(B) Philippines
(C) Mexico
(D) India
Ans. (D) India
35) ECB has kept its benchmark interest rate on hold at ________ in Oct 2013.
(A) 0.5%
(B) 0.25%
(C) 0.75%
(D) 1% Ans. (A) 0.5%
36) Who has been appointed chairman of Karnataka Vikas Grameena Bank (KVGB), a regional rural bank sponsored by Syndicate Bank, in Oct 2013?
(A) Ashok Reddy Nukala
(B) S.R. Bansal
(C) Rajendra Kumar Saraf
(D) Umesh Chand Asawa
Ans. (A) Ashok Reddy Nukala
37) Which IT Company acquire ValueSource NV, a subsidiary of Belgium-based integrated bank insurance group KBC, as part of a five-year contract with the group in Oct 2013?
(A) Cognizant
(B) TCS
(C) Infosys
(D) Wipro
Ans. (A) Cognizant
38) India has been ranked at ______ position out of 122 countries on global Human Capital Index published by the World Economic Forum in Oct 2013.
(A) 78th
(B) 85th \
(C) 88th
(D) 66th
Ans. (A) 78th
39) Government of India has appointed a four member committee headed by whom to clear the ambiguity between Foreign Direct Investment (FDI) and Foreign Institutional Investment (FII) terms in Oct 2013?
(A) Bimal Jalan
(B) Mukul Mudgal
(C) Arvind Mayaram
(D) A.P. Shah
Ans. (C) Arvind Mayaram
40) The Government of India launched a unique project to put 100 most important Indian heritage sites online in collaboration with which IT/Internet giant in Oct 2013?
(A) Google
(B) Yahoo
(C) Microsoft
(D) Amazon
Ans.(A) Google